Biografie

Marieke Vos (Amersfoort 1990) groeide op in een muzikaal gezin. Haar eerste klarinetlessen kreeg zij van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde kreeg zij les van Jan Jansen.
Marieke studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Jan Jansen en Harmen de Boer.
In de afgelopen jaren was zij te horen in verschillende kamermuziek bezettingen tijdens o.a. het Grachtenfestival in Amsterdam, de Leidse Hofjesdagen, het Gergiev Festival in de Doelen en bij live radio uitzendingen van o.a. radio 4.
Marieke is mede oprichtster van Kamermuziek Ensemble Nederland waarmee ze in juli 2016 een tour maakte door Frankrijk in samenwerking met componist Carlos Micháns. Daarnaast vormt ze met harpiste Anneleen Schuitemaker een duo waarmee zij onlangs te gast waren bij Podium Witteman uitgezonden op NPO 2.
In 2012 speelde ze de première van het stuk ‘The Major Speaks to Kees’ voor klarinet solo van componist Jacques Bank, opgedragen aan haar vader. In september 2016 speelde ze de première van ‘Melan Go Crazy’ voor klarinet en piano van Klaas de Vries.
In het najaar van 2015 speelde zij in de film ‘De lange nasleep van een korte mededeling’ uitgezonden tijdens het filmfestival in Utrecht en de VPRO.
Marieke behaalde een tweede en een eerste prijs bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland.

Sinds het voorjaar van 2013 is Marieke verbonden aan Harlekijn Holland, onder de hoede van Herman van Veen en Edith Leerkes. In september 2015 schreef Herman van Veen ‘De Libelle’ voor klarinetkwartet en dans voor Marieke.

Sinds april 2016 coördineert Marieke de klassieke muziek afdeling van het Herman van Veen Arts Center waaronder ook het Harlekijn Kamerorkest valt waarmee zij in augustus 2016 een CD uitbrachten. Daarnaast heeft Marieke haar eigen kamermuziekserie in het Herman van Veen Arts Center en is ze artistiek leider van ‘Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz’ aldaar, de eerste editie vond plaats op 20 & 21 mei 2017.

Marieke speelt op een Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon Marieke met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.