Biografie

Klarinettiste Marieke Vos (1990) is veelvuldig te horen op internationale concertpodia en festivals.
Als kamermusicus en soliste is zij naast de concertpodia in Nederland, België en Frankrijk regelmatig te horen op NPO Radio 4, te zien op Brava TV en speelde live bij Podium Witteman op NPO 2.
Daarnaast is zij te horen op festivals zoals het Gergiev Festival in Rotterdam, het Grachtenfestival in Amsterdam en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Marieke is oprichtster van het Nederlands Kamermuziek Ensemble.

Marieke is artistiek leider van het Paltz Kamermuziekfestival en de kamermuziekserie in het Herman van Veen Arts Center, gelegen op Landgoed de Paltz te Soest.

Marieke speelde verschillende Premières van Nederlandse componisten.
In 2013 speelde Marieke de première van het stuk ‘The Major Speaks to Kees’ voor klarinet solo van componist Jacques Bank. In september 2016 speelde ze de première van ‘Melan Go Crazy’ voor klarinet en piano van Klaas de Vries in de Rotterdamse Schouwburg.

In juli 2016, 2018 en 2019 maakte zij een tour door Frankrijk in kamermuziekbezetting in samenwerking met componist Carlos Micháns.

Marieke Vos kreeg haar eerste klarinetlessen van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde volgde zij klarinetlessen bij klarinettist Jan Jansen in Rotterdam.
Marieke studeerde in 2013 af aan het conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer.
Na haar studie in Amsterdam volgde ze les bij verschillende klarinettisten waaronder Sharon Kam in Hannover.

Marieke is prijswinnaar bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland.
Marieke speelt op een Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon zij met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.