Biografie

Marieke Vos (Amersfoort 1990) groeide op in een muzikaal gezin. Haar eerste klarinetlessen kreeg zij van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde kreeg zij les van klarinettist Jan Jansen in Rotterdam.
Marieke studeerde in 2013 af aan het conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer.
Na haar studie in Amsterdam volgde ze les bij o.a. Sharon Kam in Hannover.

Marieke is klarinettiste en oprichtster van het Nederlands Kamermuziek Ensemble, een ensemble bestaande uit de bijzondere bezetting van klarinet; Marieke Vos, viool; Lisanne Soeterbroek, cello; Maya Fridman en harp; Annemieke IJzerman. Het ensemble is naast de concertpodia in binnen en buitenland regelmatig te horen op NPO Radio 4 en te zien op Brava TV en speelde live bij Podium Witteman op NPO 2.
Daarnaast is zij zeer actief in verschillende kamermuziekformaties. Zie agenda.

Marieke is verbonden aan Harlekijn Holland – de onderneming van Herman van Veen, als artistiek leider van de kamermuziekserie en het Paltz Kamermuziekfestival in het Herman van Veen Arts Center te Soest.
De kamermuziekserie vindt maandelijks op zondag plaats. De derde editie van het Paltz Kamermuziekfestival is op 13 & 14 juni 2020.

Marieke is als kamermusicus en als soliste te horen op festivals als o.a. het Gergiev Festival in Rotterdam, het Grachtenfestival in Amsterdam en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht.

Daarnaast werkt Marieke samen met verschillende componisten.
In 2013 speelde Marieke de première van het stuk ‘The Major Speaks to Kees’ voor klarinet solo van componist Jacques Bank. In september 2016 speelde ze de première van ‘Melan Go Crazy’ voor klarinet en piano van Klaas de Vries in de Rotterdamse Schouwburg.

In juli 2016, 2018 en 2019 maakte het Nederlands Kamermuziek Ensemble een tour door Frankrijk in samenwerking met componist Carlos Micháns.

Ook maakt Marieke deel uit van het artistieke team van de Bachdag Amersfoort.

Marieke is prijswinnaar bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland.
Marieke speelt op een Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon zij met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.