Biografie

Marieke Vos (Amersfoort 1990) groeide op in een muzikaal gezin. Haar eerste klarinetlessen kreeg zij van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde kreeg zij les van klarinettist Jan Jansen in Rotterdam.
Marieke studeerde in 2013 af aan het conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer.
Na haar studie in Amsterdam volgde ze les bij o.a. Sharon Kam in Hannover.

Marieke is klarinettiste en oprichtster van Kamermuziek Ensemble Nederland, een ensemble bestaande uit de bijzondere bezetting van klarinet; Marieke Vos, viool; Lisanne Soeterbroek, cello; Maya Fridman en harp; Annemieke IJzerman. Het ensemble is naast de concertpodia in binnen en buitenland regelmatig te horen op NPO Radio 4 en te zien op Brava TV en speelde live bij Podium Witteman op NPO 2.
Daarnaast is zij zeer actief in verschillende kamermuziekformaties. Zie agenda.

Marieke Vos is verbonden aan Harlekijn Holland – de onderneming van Herman van Veen, als artistiek leider van de kamermuziekserie en het Paltz Kamermuziekfestival in het Herman van Veen Arts Center te Soest.
De kamermuziekconcerten vinden maandelijks plaats. De eerste editie van het Paltz Kamermuziekfestival vond plaats in mei 2017, de tweede editie in juni 2018.
Tijdens het slotconcert speelde Marieke samen met altvioliste Iteke Wijbenga het dubbelconcert voor klarinet & altviool van M. Bruch samen met het Intercontinental Ensemble.

Marieke werkt veel samen met componisten.
In 2013 speelde Marieke de première van het stuk ‘The Major Speaks to Kees’ voor klarinet solo van componist Jacques Bank, opgedragen aan haar vader. In september 2016 speelde ze de première van ‘Melan Go Crazy’ voor klarinet en piano van Klaas de Vries in de Rotterdamse Schouwburg.

In juli 2016 en 2018 maakte Kamermuziek Ensemble Nederland een tour door Frankrijk in samenwerking met componist Carlos Micháns. Ook in de zomer van 2019 zullen zij opnieuw concerten geven in Frankrijk.

Marieke was prijswinnaar bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland.
Marieke speelt op een Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon zij met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.